lørdag 3. desember 2011

Teori og praksis

Hvis noen flittig kan sitere skriften
men selv er slapp og ikke gjør deretter,-
han er som gjeteren som teller andres kveg,
selv har han ingen del i fellesskapet.
     Dhammapada 19

Buddhas lære er et praktisk handlingsprogram, - noe å gjøre snarere enn noe å tro på. Det er ut fra denne erkjennelse at vi i Buddhadhamma-foreningen legger stor vekt på praktisk trening. Palitekstene, lest med fornuft (!), kan riktignok gi uvurderlige råd om hvordan vi best kan innrette denne treningen, og tid anvendt på studier av disse tekstene, er godt anvendt tid. Men det er viktig å være klar over at praktisk selv-innsikt betyr mer enn all verdens lærdom og “skrift-lærdhet”. Du har mye mer igjen for å studere ditt eget sinn og dine tanke- og reaksjonsmønstre, enn å studere en hvilken som helst bok.

Når du praktiserer innsikts-trening, bør det ikke være slik at treningen begynner når du setter deg i “meditasjon”, og slutter når du reiser deg igjen. Det å øve opp en våken og oppmerksom holdning i enhver dagligdags situasjon er like viktig, eller viktigere. Men av og til er det likevel nyttig å ta en periode med mer konsentrert og intensiv oppmerksomhetstrening, alene eller sammen med andre. Slike intensiv-perioder - en time, en dag, en uke - gjør det lettere å opprettholde oppmerksomhet midt i hverdagens mange sysler.

Fellesskap med andre mediterende skaper et spesielt gunstig miljø for utvikling av innsikt. Selv om vi i særlig grad arbeider med vårt eget sinn, er det sunt å holde kontakten med andre mennesker. Derfor anbefaler vi å delta på meditasjonsmøtene, i den grad man har tid og anledning.

Kåre

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar