tirsdag 3. januar 2012

En weekend i stillhet

Følgende lille skisse er skrevet av en deltaker på et weekend-retreat:

Fredag ettermiddag. I en bil med en skisse av et kart, en reisebeskrivelse til et ukjent sted. Skumring og tåke. Trafikkork ut fra Oslo. Stillstand og irritasjon – sitte her til ingen nytte! Mot Lier løsner trafikken. Mørket er fylt med lys fra hus og biler. Tåke og regnet møter oss i Drammen. Dårlig slikt. Mørkere og mørkere. Kartet i handa. Holmestrand, Tønsberg. Tar av fra E 18. Færre lyspunkter nå. Kartet. Til venstre i et kryss, inn på smalere vei. Noen spredte hus. Til venstre igjen i et nytt kryss. Hvor er vi? Smalere vei, svingete, men fortsatt fast dekke. Bekmørkt, ingen hus eller mennesker. Har vi kjørt oss bort? Det lille kartet igjen. Snegler oss fram noen kilometer til. Til venstre igjen midt ute i skogen. Trøstesløst vær. Smal grusvei nå. Hvor er målet? Et merke på kartet. Ingen å spørre om råd og vei. Vi fortsetter. Så et lys. Nærmere og nærmere. I en veiavkjørsel, lys fra en parafinlampe. Aner ikke hvor vi er, men vi er framme. En plass atskilt fra resten av verden? Et hus åpner døra. En nøkternt utstyrt hytte uten elektrisk lys. Venting. Vi er fire. En halv time går. Lys kommer i mørket. Vi blir seks og fulltallige. Klokka er 21. Et raskt møte og enighet om dagsrutinen:

05.30 Stå opp.
06.00 Felles-/individuell meditasjon.
07.30 Mat.
09.00 Meditasjon.
13.00 Mat.
15.00 Meditasjon.
19.00 Mat.
20.30 Meditasjon.

Vi mediterer en time før vi legger oss i mørket. Kaldt i rommet, varmt i soveposen. Natt.

En gong i mørket og stillheten. Lørdagen er begynt. Gongen igjen. Meditasjon, sitte – gå – sitte – gå … Bare stillhet, vi prater ikke. Seks stykker, pluss ovnen som varmer oss. Det lysner ute. En klar dag. Sittemeditasjon – tanker, stillhet, pusten, såre muskler, knitring fra ovnen, en fugl kvitrer, pusten igjen, tvil, - alt passerer, nye fenomener kommer. Gåmeditasjon – 20 meter på en halv time. Oppmerksomhet på bevegelse, tanker, farger, lyder, herregud hva er vitsen, tilbake til bevegelsen. Gongen. Sitte igjen, gå igjen, sitte igjen … Spisemeditasjon – fargene foran på tallerkenen, mat. En hånd opp, fargene transformeres til smak, til en fornemmelse i magen.

En tur i omgivelsen. En krystallklar høstdag. Sollys reflekteres i gult, rødt, brunt og grønt. Frossen sopp, is på vanndammene, så stille det er her. Alt er så tydelig. Gongen. Sitte – gå – sitte – gå – sitte … Frustrasjon, tvil, tungsinn. Kvelden kommer. Solen vår går ned, andre kommer opp langt borte. En fantastisk stjernehimmel. Klare lyspunkter i den store tomheten. Fenomenene i meditasjonen blir plutselig like atskilte og klare i sin tomhet. Det løsner. Glede, liv og lys. Til slutt kommer trøttheten igjen, og søvnen.

Ny gong i mørket og stillheten. Søndag morgen. Sitte – gå – sitte – gå – sitte … Klokka slår tretten. Retreaten går mot slutten. Vi prater igjen. Uvante lyder. Var det bedre i stillheten? Vi oppsummerer og utveksler meninger. Fenomener følger hverandre raskere nå. Vanskeligere å følge med. Gode følelser, ubehagelige følelser. Golv vaskes. Så er det slutt, hver reiser til sitt, det begynner.

Lagt inn av Kåre

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar